Sparer energi nok til 164 bilture rundt om i verden om året

Pressemeddelelse 

Ny grøn pasteuriseringserstatning bruger betydeligt mindre energi og vand

Fødevareproducenter kan spare 60 til 90 procent energi i forhold til traditionel pasteurisering med Danish Lyras' UV-teknologi, raslysation. På den måde kan f.eks. et mejeri årligt reducere sin CO2-udledning med ca. 500 metrisketons ved blot at udskifte et enkelt anlæg med a raslysering system. Det svarer til 164 rejser rundt om jorden i en almindelig benzindrevet familiebil.

Med Lyras' teknologi sparer fødevareproducenter, f.eks. mejerier, også 60 til 80 procent af vandforbruget i forhold til pasteurisering - plus besværlig rengøring af rør og tanke. Raslysation kan anvendes til mejeriprodukter som valle, saltlage, juice og mange andre flydende fødevarer. Det sker f.eks. hos Arla Foods Kruså, hvor emballagechef Vagn Clausen forklarer:

"Arla Foods Kruså opnår både miljømæssige og økonomiske fordele ved at udskifte mikrofiltreringssystemet med et UV-system fra Lyras. Affalds- og energiforbruget reduceres, mens rengøring og drift bliver enklere og billigere."

Inaktiverer bakterier

"Vi har længe vidst, at UV-lys kan desinficere vand. Med den rette teknologi kan UV-lys også bevare og forbedre fødevaresikkerheden i mindre gennemsigtige væsker som mælk og juice. UV-lys er lige så effektivt som varme mod bakterier, men kræver mindre energi og vand. Samtidig har UV-lyset ingen indvirkning på smagen og forlænger faktisk produktets holdbarhed", forklarer Tatiana Koutchma. Hun er ph.d.-forsker ved Agriculture and Agri-Food Canada og har forsket i UV-lys og uigennemsigtige væsker i samarbejde med fødevareindustrien i næsten 20 år.

Virker også på juice og te

Raslysering sikrer også kvaliteten af f.eks. æble- og appelsinjuice samt iste. Nøglen til raslysering er en specifik UV-bølgelængde, som neutraliserer skadelig mikrobiologi. Væsken ledes gennem gennemsigtige rør i et kontrolleret flow, hvilket sikrer, at alle dele udsættes for det effektive UV-lys. Dette inaktiverer effektivt skadelig mikrobiologi, mens produktet bevarer sin struktur og smag.

Prisbelønnet

I foråret vandt Lyras prisen som EY Entrepreneur of the Year 2021 i kategorien Social Entrepreneurship - Future Impact. Raslysationsteknologien er blevet solgt til virksomheder i USA, Australien og Spanien og er allerede implementeret i danske og svenske mejerier.

Yderligere oplysninger fås ved henvendelse til Ruben Riksted, Marketing Manager, Lyras, +45 29 81 22 21 og [email protected]

 

Fakta om Lyras og raslysation

Lyras har udviklet den banebrydende teknologi, raslysation, som inaktiverer mikroorganismer i drikkevarer og andre uigennemsigtige væsker ved hjælp af UV-lys. Teknikken bruger betydeligt mindre energi og vand sammenlignet med traditionel pasteurisering, som kræver, at produktet skal opvarmes og afkøles igen. Raslysation anvender en UV-lyskilde, der leverer en specifik UV-lysbølgelængde. Væsken ledes forbi lyskilden i en kontrolleret bevægelse, så alt bliver belyst. Dette inaktiverer effektivt bakterier og andre mikroorganismer. Teknikken kan anvendes på mejeriprodukter, juice, iste og mange andre flydende fødevarer og væsker.

 

Ordet raslysation

Ordet pasteurisering stammer fra opfinderen Louis Pasteur. Lyras' teknologi til inaktivering af bakterier og sporer med UV-lys i stedet for energikrævende opvarmning er tidligere blevet kaldt "koldpasteurisering". Men da ordene "kold" og "pasteurisering" er modstridende, fik teknologien sit eget navn -raslysering. Ordet er skabt af de tre første bogstaver i opfinderen af teknologiens navn, Rasmus Mortensens navn, og det danske ord for lys.